Aquarevali-wattes? Aquarevalidatie!

23 mei 2019

Aquarevali-wattes? Aquarevalidatie!

Aquarevalidatie is niet meteen het bekendste onderwerp binnen de kinesitherapiewereld, maar voor sommigen is het heel nuttig. Wat voor een beest is dat dan, die aquarevalidatie? En wat is er zo zinnig aan?

Misschien zag je het op onze sociale media al passeren, wij bevelen aquarevalidatie zeer hard aan! Kracht en conditie uitoefenen in het water zorgt voor een impactvrije en stabiele conditie. In water gaat alles vlotter. Wanneer je dus door blessures bepaalde bewegingen (bv: op de tenen staan) niet kan uitvoeren, kan je dit in het water perfect doen slagen want water biedt extra gewichtsondersteuning!

Kracht & Conditie

Je houdt je conditie en kracht op peil door te sporten, hierdoor krijg je meestal veel impacten op je lichaam. Zo creëer je soms blessures. Je zou denken: ik houd het voor bekeken en rust wat, maar dit heeft als gevolg dat je conditie vrij snel achteruitgaat. Door in het water te trainen kan je perfect aan je conditie en kracht werken net zonder deze impacten te veroorzaken, met zeer veel dank aan Archimedes.

In het water werk je zowel aan mobiliteit als aan kracht. Naarmate je naar nog ondieper water vordert, worden de oefeningen alsmaar moeilijker aangezien je gewicht toeneemt. Als je bijvoorbeeld een voorste kruisbandreconstructie hebt, kan je in het water starten zodra de wonde volledig dicht is. Je kan beginnen met mobiliteitsoefeningen van de knie, wandelen of zelfs squatbewegingen. Zwaar maar wel functioneel! Naarmate deze oefeningen verbeteren, schakel je over naar het ondiepe. Aquajogging zal tegelijkertijd worden opgestart.

Aquajogging

Voor sommigen is aquajogging nog niet aan de orde, maar is het water wel een veilige omgeving om een revalidatie op te starten. Bij Re-Train werken we naargelang jouw doelen met een individueel schema. Niet iedereen heeft namelijk baat bij een intervaltraining of specifieke krachtoefeningen in het water. Vaak werken we met aquajogging omdat dit voor iedereen zeer toegankelijk is. Met behulp van een aquabelt, een band dat je rond je middel draagt, drijf je verticaal in het water. Voeg hier dan een loopbeweging met zowel armen als benen aan toe en je bent aan het aquajoggen.

Het lijkt makkelijk. Misschien overhoor je zelfs kleintjes schreeuwen: ‘hé, die mevrouw heeft ook nog bandjes nodig’. Niets is minder waar. Aquajoggen is intens! Naargelang het tempo krijg je meer of minder weerstand van het water, wat resulteert in het verschil tussen basisconditie of intervaltraining. Inderdaad, er kan wel degelijk lactaat worden aangemaakt tijdens zo’n aquasessie. Zwemmen doe je tijdens deze sessies niet maar dit kan je altijd zelf opstarten als dit interessant is in functie van je revalidatie.

Volledig overtuigd van de meerwaarde van een aquarevalidatie en kan je niet wachten om in het water te springen? Of heb je toch nog enkele vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!

Sportieve groetjes,

Aurélie & Nicolas

Re-Train

In deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.