Marathon: Check op jouw bucketlist?

1 juni 2021

Elke sportieveling herkent het wel. Een volledige lockdown brengt gevaarlijke (goede) sportieve doelen met zich mee. Plots is er een zee van tijd om te trainen en hierbij komen altijd doelen bij kijken. Ook al stonden er geen wedstrijden, trails, … op de agenda, toch werden er nieuwe doelen opgesteld om beter te worden maar om eerlijk te zijn, ook om de motivatie hoog te houden.

 

Wel, net zoals jullie, heb ik me ook even laten gaan met hét ultieme doel voorop te stellen: een marathon lopen! Als explosieve sportster, wist ik dat het geen fluitje van een cent ging zijn maar een marathon uitlopen heeft altijd in de top 3  van mijn bucketlist gestaan. Je bent nog jong en je wilt wat, dus trainen maar!

 

Maar.. hoe begin ik daar net aan? Een vraag die iedereen wel zal herkennen. De trainingsschema’s voor start to run, 5km, 10km , een halve marathon worden bijna naar je hoofd geslingerd. Maar wat is nu exact een juist schema, iedereen is zó verschillend dus kan 1 schema voor iedereen werken?

 

Ik besloot om de online schema’s naast me neer te leggen en direct hulp te zoeken bij een echte endurance coach (Aron) , zo wist ik zeker dat de trainingen op maat werden gemaakt. Hij raadde me aan om eerst een inspanningstest op de loopband af te leggen zodat hij mijn hartslagzones en tempo’s perfect kon vastleggen. Misschien is dit voor een doel naar een 5km zeker niet heel belangrijk, voor een marathon is dit eerder noodzakelijk. Je wilt niet na 20 km vollédig verkrampen of opbranden omdat je gewoonweg te snel bent gestart. Een gestaag tempo volgens je hartslag is dé sleutel om die eerste marathon uit te lopen. Een goede sporthorloge was dan ook aan te raden.

 

Na de inspanningstest kwam mijn maandelijks schema op Trainingpeaks en kon ik eindelijk starten. We zetten 25/4 als voorlopig einddoel. Om eerlijk te zijn, ik heb op voorhand de trainingen onderschat. Niet qua moeilijkheid of vermoeidheid maar eerder naar tijdsbestek! Al snel ben je met een lange run meer dan 2u kwijt, het vraagt dus veel effort! Respect voor alle marathon- en ultralopers.

 

Mijn schema was gebaseerd op een 3-4 trainingen per week. 1 lange run, 1 intervaltraining, een korte run en een halflange run, aangevuld met blessurepreventieve oefeningen bij Re-Train. Zeker dat laatste was enorm belangrijk aangezien ik reeds vrij snel voelde dat mijn gewrichten en spieren zeer hard moesten wennen aan deze duurtrainingen. Na enkele weken specifieke krachttrainingen en een gestage loopopbouw- kon ik elke sessie pijnvrij afleggen, heerlijk lopen zo!! Ik heb écht genoten van de voorbije maanden, die runners high- het bestaat!! Lange loopjes zijn zo fantastisch wanneer je op jouw hartslag en eigen tempo loopt. Van zodra je te snel loopt, kan je niet meer genieten. Een van de grootste tips dat ik jullie kan geven- loop trager en geniet van je omgeving!

 

In totaal heb ik er ongeveer 6 maanden over gedaan om mooi op te bouwen, misschien lang maar nogmaals, ik ben altijd een explosieve sportster geweest dus ik startte van (quasi) 0. Na een tweetal maanden, besefte ik dat ik me ook moest inlezen in equipment. Ik moest starten met drinken vanuit een rugzakje en voeding tussen het lopen door. Ikzelf heb nooit gelletjes getest, ik wou het zo natuurlijk mogelijk houden en besprak samen met Aron om met dadels te werken. Elke 45’ nam ik een dadel en 2 slokjes water, dit was voldoende voor me indien ik niet verder liep dan 25km. Liep ik verder , nam ik een Nederlandse stroopwafel om het uur, een dadel elke 30’ later. Het smaakte zelfs onderweg 😉

 

Ik wou mijn doel traag maar goed halen en dat heeft geloond! Die laatste 2 maanden waren heel zwaar aangezien de runs langer werden (ik liep telkens alleen), maar achteraf wordt dat beloond!

 

Op 25/4 kon ik eindelijk van start gaan, met een toch wel gestressed hartje. Dit was het moment waar ik 6 maanden naar toe had gewerkt dus ik moest enkel “genieten”..  Ik liep het parcours van Gent Marathon en Amandine fietste mee, wat echt een luxe was. Ik volgde het draaiboek dat ik en Aron 3 dagen op voorhand hadden opgemaakt. Het draaiboek werkte perfect, ik liep met gemak tot 39km. Dan kwam er een licht klopje aangezien je gewoonweg weet dat de laatste kilometers eraan komen. Maar de finish kwam in zicht, die laatste 10kilometers zijn puur een mentale strijd- je benen zijn sowieso al op dus enkel een goede bevoorrading qua voedsel/drank en een ijzersterke mentale aspect dragen je naar de finishlijn. Die laatste 100m zijn een emotionele belevenis, een mijlpaal in je leven – je herbeleeft de voorbije maanden in die laatste meters, en je finisht met een traantje!

 

Ik kan het alleen maar iedereen aanraden, een mijlpaal om u tegen te zeggen.

Rest er jullie enkel een datum uit te kiezen en het kan beginnen – Succes 😉

 

 

Aurélie

Aurélie aan het werk

Aurélie DeRyck

In deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.