Mobiliteit & Lenigheid

17 april 2019

Mobiliteit & Lenigheid

Hi lezers,

Vanaf nu bloggen wij! Nicolas & Aurélie, de kinesitherapeuten van Re-Train, coachen en informeren jou voortaan ook via het geschreven woord. Topic nummer 1? Mobiliteit & Lenigheid.

Oeps. ken je Re-Train nog niet? Wel, dat is onze kinépraktijk in Gent die zich voornamelijk focust op manuele, orthopedische en sportrevalidatie. Elk soort revalidatie bekijken we als een uitdaging. Kinesitherapeut Nicolas Kerckhof volgt naast zijn job ook een masteropleiding osteopathie aan het IAO te Gent. Hij is een vaste waarde in de medische staff van de Belgische atletiekfederatie. Kinesitherapeut Aurélie De Ryck zit ook in de atletiekfederatie maar dan als topsportster polsstokspringen.

We horen jullie al denken: “Mobiliteit en lenigheid, dat is toch hetzelfde?” Wel, eigenlijk niet. Mobiliteit staat voor de beweeglijkheid van de gewrichten en de ligamenten/kapselstructuren errond. Lenigheid gaat over de beweeglijkheid van de spieren die over of rond deze gewrichten lopen. Maar wanneer is een persoon nu écht mobiel en lenig genoeg en wanneer niet?  En heeft dit effect op de sporter?

Een spier kan je vergelijken met een elastiekje, hoe meer je deze uitrekt, hoe sneller en krachtiger deze terug zal bewegen wanneer je het loslaat. M.a.w.: Hoe groter je je beweging maakt, hoe meer rek op je spier komt en hoe krachtiger de spier samentrekt. Met te weinig lenigheid is dit onmogelijk en zit je continu in een verkorte bewegingscyclus. Hetzelfde geldt voor mobiliteit.

Door een tekort aan lenigheid en mobiliteit blijf je dus dezelfde verkorte bewegingscyclus onderhouden en hierdoor verkort je spier nóg meer en kan je gewricht ook minder mobiel worden. Overbelastingen en scheurtjes krijgen zo meer kans. Niet ideaal voor de sporter!

Dus, hoe ontdek jij zo’n tekort?

Enter de kinesitherapeuten (wij dus). In een preventieve screening analyseren we jouw persoonlijk tekort met standaarden als metingen en met functionele oefeningen. Het heeft dus altijd een reden, wanneer therapeuten, dokters of coaches door hameren op de verbetering van jouw mobiliteit en lenigheid. Een lening en mobiel lijf vermijdt blessures, scheurtjes, overbelastingen en laat de sporter optimaal presteren! En dat is wat we willen, toch? Wat dan met de effectieve uitvoering van deze stretching- en mobiliteitsoefeningen? Dat lees je in onze volgende blogpost. Eerst eventjes bekomen van het feit dat we nu bloggers zijn.

Sportieve groetjes,

Aurélie & Nicolas

Re-Train

In deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.