Gezonde voeding, do’s en don’ts

19 mei 2021

Je leest er tegenwoordig zóveel over, van gezonde voeding tot extreme diëten, van – koolhydraten stapelen zonder vetten eten- tot -koolhydraten schrappen en zoveel mogelijk vetten eten-. Iedereen is continu op dieet maar iedereen volgt een compleet ander dieet.

 

Maar welk dieet werkt nu het beste, wie zit op het foute pad en wie is wél op de goede weg naar dat strakke lijntje zoals sociale media het zou willen? Maar belangrijker, wil jij dit wel?

 

Allereerst willen we starten met het feit dat het woord ‘dieet’ verbannen zou mogen worden van onze vocabularium. Vervang dit woord door gezonde voeding en de wereld ziet er plots al veel rooskleuriger uit.  We willen jullie eventjes benadrukken, er is géén beste weg maar een goede weg bestaat wel. Die weg is wel voor elk persoon verschillend en afhankelijk van vele factoren. Stel jezelf even de volgende vragen:

Hoeveel uur per dag ben jij actief bezig, heb je een fysieke job of zittend beroep? Oefen je een sport uit? Welke – een duursport of een krachtsport?

Afhankelijk van deze antwoorden, kan de eerste stap naar jouw gezonde voeding gezet worden.

 

We zijn absoluut zelf geen diëtiste of gezondheidsgoeroe maar uit onze uitgebreide sportervaring willen we jullie toch even tips naar een gezonde voeding meegeven.

 

Iemand die start met een gezonde weg in te slaan, zouden we vooral aanraden – luister doorheen het traject naar je lichaam. Heb je een hongergevoel, eet iets! Heb je geen hongergevoel maar voelt je lichaam ongelooflijk moe aan, eet iets!

We zeggen niet dat je telkens een maaltijd moet voorzien, een kleine gezonde snack volstaat om eventjes weer verder te kunnen. Ook wanneer je op verplaatsing gaat, probeer altijd iets gezonds mee te nemen. Zo heb je geen verleiding om iets te grabbelen onderweg.

 

We spreken hier wel over gezonde snacks maar wat is nu net gezonde voeding? Wijzelf zijn er rats van overtuigd dat je alles moet kunnen eten, met mate welteverstaan! Push jezelf dus niet in diëten die niemand nodig heeft. Hoe minder koolhydraten je bijvoorbeeld zal eten, hoe meer ‘cravings’ zich na enkele dagen/weken zullen wreken. Wees gewoon bewust van wat je eet en hoeveel je eet, dat zal je al een groot deel op gang brengen.

 

Een ideale dagelijkse beeld oftewel de verhouding van eiwitten/koolhydraten/vetten is heel individueel te bepalen. Je moet dus op voorhand een beetje een idee hebben van je dagelijkse verbruik en dus de antwoorden op de bovenstaande vragen hebben. De standaard 2000kcal/vrouw en 2500kcal/man is naar onze mening reeds een tijdje achterhaald. Schakel eventueel de hulp in van een diëtist in wanneer je bij deze vraag met de handen in het haar zit, of raadpleeg één van de vele apps waar je je dagelijks verbruik kan laten schatten.

Je hoort vele mensen zeggen dat ze gezond eten en toch niet afvallen. Wel, misschien eten ze simpelweg gewoon méér dan hun dagelijks verbruik. Zo’n app kan dan wel handig zijn om voor een tijdje jouw kcal bij te houden maar overdrijf hier niet in. Het is eerder een tool om met de neus op de feiten geduwd te worden van wat je allemaal binnenspeelt op  1 dag, het is geen tool om een obsessie te creëren!

 

Zelf zijn we fan van een 80-20% weekverhouding waarbij 80% gezonde voeding is, 20% ongezonder voeding. Meestal plaatsen we die 20% in het week-end, daar is er meer tijd om te genieten van de kleine dingen! Geniet ook effectief van deze 20%, zo kan je makkelijk een hele week terug gezond eten, zonder elke dag cravings naar ongezonde zaken te doorstaan. Vele mensen houden een volledige ‘cheatday’ (dag waar je jezelf alles toelaat om te eten) , wij persoonlijk vinden dit niet de beste optie aangezien je soms echt niet meer kan stoppen met eten en al snel aan >3000 kcal kan geraken.

Last but not least, zet die weegschaal even aan de kant. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan je nieuwe gewoontes. Om demotivatie of obsessie niet in de hand te werken, raden we je aan om je er eventjes niet op te stellen. Leer effectief je lichaam aan te voelen en te vertrouwen, je zult zien – deze overtreft de cijfertjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aurélie De Ryck

In deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.