Sinds onze allereerste blogpost ken je het verschil tussen mobiliteit en lenigheid én waarom beide nodig zijn om beter te presteren en minder blessuregevoelig te zijn. Maar hoe voer jij deze stretching- en mobiliteitsoefeningen effectief uit? Wij vertellen je over de juiste warming-up!
Je hebt 800m gelopen, je bent lichtjes moe en snackt naar pauze vooraleer het echte trainingswerk kan beginnen. Daarom leun je tegen de muur om de kuiten te stretchen, trek je een hiel tot aan je achterwerk en zet je je neer voor nog wat passieve oefeningen. Een goede warming-up? Het antwoord is ongetwijfeld nee, ondanks dat we onszelf ook wel eens op zo’n passieve warming-up betrappen.
In een effectieve warming-up start je met lopen of fietsen met eventueel variaties van versnellingen. Die zijn belangrijk voor de doorbloeding van je spieren en het in gang zetten van je systeem. Nu kan je starten met stretchen. Maar dit keer op een dynamische manier; hierbij verkort en verleng je verschillende spiergroepen tegelijk. Welke stretches zijn voor jou gepast? Daar vraag je best advies over. Hint, Re-train is het adres!
Waarom niet stretchen op een statische manier? Omdat je de spieren dan een lange tijd (20-30”) in dezelfde houding verlengt. En bij een warming-up heeft je lichaam net nood aan dynamische bewegingen waarbij de spier verlengt én verkort. Statisch stretchen kan dus wel eens nefast voor de spier zijn. Zeker bij een krachttraining (die voornamelijk draait rond spierverkorting). Een spierblessure ontstaat zo ook sneller. Natuurlijk is niet elke spierblessure te wijten aan die éne statische stretch..
Wat na de training? Dat is afhankelijk van de soort training. Zware trainingen eindigen best met rustig fietsen of joggen want zo stimuleer je doorbloeding verwijdert het lichaam afvalstoffen. Na deze cooling-down kan er wél statisch gestretcht worden om de spier nog even te verlengen en te doen ontspannen. Een cooling-down is even belangrijk als een warming-up, vergeet ze dus zeker niet!
Wanneer je een tekort hebt aan mobiliteit of lenigheid en dagelijks deze specifiek opgemaakte warming-up en cooling down uitvoert, is dit in principe voldoende. Is je beweeglijkheid echter meer beperkt? Plan dan een extra sessie in op een rustdag waarbij alle statische stretchoefeningen en mobiliteitsoefeningen uitvoerig gebeuren. Doe dit alleen niet langer dan 20 à 30 minuutjes en ga zeker niet over je pijngrens. Anders kan je wandelen de dag erna wel vergeten. En misschien de dag daarna ook.. En nee, we spreken zeker niet uit ervaring hoor.
Voilà, vanaf nu kent mobiliteit, lenigheid, statisch en dynamisch bewegen geen geheimen meer voor jou. Sport ze!
Sportieve groetjes,
Aurélie & Nicolas
Re-TrainIn deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.