Dry needling: hype of wondermiddel?

1 mei 2019

Dry needling: hype of wondermiddel?

Naalden in je lijf. Raar, toch? Enkele jaren geleden leek het wel een buitenaardse fabel die dry needling. Nochtans past de helft van de kinesitherapeuten deze methode vandaag toe! Is dry needling een succesverhaal? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

Tijdens dry needling therapie raakt de kinesitherapeut met een zeer dunne naald triggerpunten aan van een gespannen spier. Dit lokt bepaalde signalen uit. Wanneer je therapeut op deze pijnlijke triggerplaatsen voor een lange tijd duwt, probeert de spier als reactie te ontspannen. In tegenstelling tot normale therapie, wordt er hier invasief gewerkt op de spieren en niet enkel oppervlakkig op de huid.

Bye bye spanning en pijn

Vergeleken met normale therapie waar de manuele behandeling van je triggerpunten herhaald moet worden, heeft dry needling na 1 behandeling al resultaat. Ge-wel-dig. Met dry needling mag je een betere reactie verwachten van gespannen spieren. Eerst gaat je spier 24 à 48 uur stijf worden omdat er schade is toegebracht in de spier. Nadien ervaar je een enorme daling van spanning en pijn in de spier.

Dry needling haalt spanning dus weg? Eureka! Ja, maar er ligt een oorzaak van deze spanning aan de basis. Je kan zeker en vast in dry needling behandeling gaan op korte termijn. Maar daarna moet er toch gewerkt worden op de oorzaak van je pijn door bijvoorbeeld oefentherapie of houdingscorrecties. Waarom? Omdat dry needling als behandelstrategie niet meer dan tweemaal na elkaar toegepast mag worden. De naalden brengen altijd minimale schade toe aan de spieren. Niet gevaarlijk, gewoon niet overdrijven met het gebruik. Of het is bye bye spieren in plaats van bye bye pijn. En dat willen we niet hé!

Ons verdict? Dry needling is ongetwijfeld een grote meerwaarde binnen de wereld van kinesitherapie. Maar, kinesitherapeuten én patiënten moeten alert zijn voor te véél gebruik. En als je dat respecteert, dan is en blijft dry needling een wonderbaarlijk wondermiddel.

Sportieve groetjes,

Aurélie & Nicolas

Re-Train

In deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.