Rusten of rustig aan?

1 juli 2019

Rusten of rustig aan?

Rust is belangrijk, zeer belangrijk. Zowel op mentaal als op fysiek vlak. Maar kan het soms ook nefast zijn? En welke soorten rust bestaan er eigenlijk? Laat het aan ons over om je ‘rust’ te verreiken.

Volledige rust

Er zijn twee soorten rust: relatieve en volledige rust. De betekenis van volledige rust lijkt me vanzelfsprekend. In kinesitherapeutische context betekent dit voetjes omhoog en televisie aan, gepaard met een onproductief gevoel. Bij een spierscheur zal je bijvoorbeeld van de arts 6 weken moeten rusten. Bij een botbreuk zal men eventueel zelfs ingipsen om wederom enkele weken rust te hebben. In sommige gevallen is volledige rust dus 100% aan de orde. Bij anderen zal volledige rust net meer ‘schade’ aanrichten. Voor hen is rust absoluut een nefast.

Relatieve rust

Je kan in principe bij een spierscheur onmiddellijk starten met revalidatie (relatief rusten). Geen uitputtende krachtoefeningen vanaf dag 1 maar wel stimulatie van mobiliteit en doorbloeding. Doorbloeding is een belangrijke factor want er is ten slotte schade aan de spier. Hoe meer bloed naar de zone wordt aangevoerd, hoe beter voor het herstel. Samen met lichte stimulatie van de spier, zullen de spiervezels optimaler herstellen waardoor passief littekenweefsel zich minder zal zetten. Klinkt niet zo slecht hé zo’n relatieve rust?

Relatieve rust is ook belangrijk voor de gezonde sporter. Soms staat sport op de agenda maar voel je je nu eenmaal futloos. Rust in dat geval liever wat uit vooraleer je nog meer vermoeidheid of kwaaltjes aanwakkert met een intensieve sessie. Nee, dat betekent niet voetjes omhoog. Ga liever op je gemak wat joggen, stretch eens wat of voer stabilisatieoefeningen uit. Je gaat zien; door doorbloeding te stimuleren in je lichaam zal je je de dag nadien veel beter in je vel voelen!

Beter vroeg dan laat

Kies dus liever voor vroege revalidatie met relatieve rust i.p.v. voor volledige rust bij een kwaaltje, een klacht of bij vermoeidheid. Dit ontwikkelt een beter en gezonder herstel. Hierdoor is er minder risico op herval omdat de spier zijn normale, actieve structuur terugkrijgt. Na wel 6 weken kan je dezelfde activiteiten heropstarten maar met meer voorbereide spieren. Dus; rust (relatief) goed! Je hebt alvast onze zegen.

Sportieve groetjes,

Aurélie

Re-Train

In deze blogs lees je onze persoonlijke visies of de theoretische kantjes van sporttopics. Suggesties of vragen? Stuur ze naar aurelie@re-train.be. Wij schrijven tenslotte voor jou.